Winteronderhoud

Het einde van het vaarseizoen... Na een mooie zomer komt er natuurlijk weer een winter. Het is van belang om uw kostbare bezit goed voor te bereiden voor de winter zodat er in het voorjaar vanaf de eerste zonnestraal weer volop genoten kan worden.

Winteronderhoud

Brandstofsysteem

Het is verstandig om de boot voor de winter volledig af te tanken met brandstof. Dit voorkomt condens in het brandstofsysteem. Voor zowel benzine als diesel is het verstandig om tijdens het tanken een flesje fuel stabilizer toe te voegen. Dit gaat veroudering van de brandstof tegen. Voor benzine vaarders is het een overweging waard om ook carburateur reiniger toe te voegen. Dit beschermt de rubbers in de carburateur en houdt de kleine kanalen en sproeiers schoon zodat deze optimaal blijven functioneren.

Koelwatersysteem

Zijn we op de ligplaats voor de winter aangekomen dan moet de motor winterklaar gemaakt worden. Bijna alle motoren worden gekoeld door water, dit kan direct dan wel indirect met buitenboordwater gebeuren. Bij een directe koeling wordt het buitenwater opgepompt en gaat dan door het motorblok om vervolgens weer naar buitenboord te worden afgevoerd. Dit principe is op de meeste buitenboordmotoren en Z-drives van toepassing. Om uw koelsysteem aan land te kunnen spoelen zijn diverse doorspoelkits doorspoelkits te krijgen.  Door de verschillende aftappluggen in het koelsysteem open te draaien kan men het koelwater uit de motor aftappen. Nog beter zou het zijn om de motor, bijvoorbeeld via het wierfilter, wat koelvloeistof te laten opzuigen. Hierdoor bent u er zeker van dat de motor optimaal beschermt is en wordt door de koelvloeistof roestvorming in het motorblok tegen gegaan. Houd er wel rekening mee dat er geen koelvloeistof buitenboord gaat. koelvloeistof is giftig!

Het is aan te bevelen om tijdens het winterklaar maken van uw motor gelijk de impeller van de koelwaterpomp te controleren en deze indien nodig te vervangen. Dit is het hart van uw koelsysteem en voorkomt oververhitting van de motor.

Smeeroliesysteem

Het vervangen van de motorolie en het oliefilter is het beste in het najaar te doen als de motor nog warm is. Bij een warme motor is de olie nog lekker "dun" en is het gemakkelijk uit de motor te verwijderen. Bovendien blijven alle verontreinigingen die er gedurende het seizoen in de olie terrecht zijn gekomen niet de hele winter in uw motor zitten. Uw motor overwintert dan met verse olie.  

Accu's

Voor het behoud van uw accu's is het raadzaam voordat uw schip de winterstalling ingaat ze volledig op te laden. Als het schip in de winterstalling ligt de accukabels los koppelen en eens in de maand de accu's op laden met een acculader. Zo bent u er zeker van dat de accu's in het voorjaar direct werken en deze manier van accu onderhoud velengd de levensduur van uw accu.

Romp en dek

Om de romp van uw schip tijdens de winterperiode te beschermen tegen de elementen is het van belang uw schip voor de winterstalling goed schoon te maken. Boot-Outlet heeft een groot assortiment met schoonmaakartikelen. Het grove vuil kan met water en een bootshampoo verwijderd worden. Om de kleinere verontreiniging te verwijderen, bijvoorbeeld de gele aanslag op en iets boven de waterlijn, kunt een speciale cleaner gebruiken. Deze cleaner reinigt en beschermt in één handeling. Zo zal de romp minder snel vuil worden tijdens de winterstalling.

Rubberboot

De rubberboot kan weer opgeborgen worden in zijn tas. Voordat u dit doet is het zaak dat u de rubberboot grondig reinigt. Uw rubberboot is het afgelopen seizoen blootgesteld aan atmosferische vervuiling en diverse weersinvloeden die de kwaliteit en levensduur van uw boot beinvloeden. U kunt uw rubberboot eerst reinigen met water en een bootshampoo en daarna behandelen met een rubberbootcleaner. De cleaner laat een beschermende laag achter op de boot. Dit zorgt ervoor dat uw rubberboot goed beschermd is en u heeft langer plezier van uw boot.

Landvasten

Als uw schip buiten in het water blijft liggen, gebruik dan geen oude landvasten. Uw schip heeft in het in de winter zwaar te verduren met alle winterstormen. Tijdens deze stormen is het van belang dat uw schip kan bewegen in haar box. Leg uw schip bij voorkeur vast met nieuwe (rekbare) polyester landvasten. Maak gebruik van lange lijnen en springen. Ga tijdens de winterperiode geregeld langs bij uw schip om te kijken of deze nog goed vastligt en er geen lijnen zijn doorgesleten.

Boot-Outlet is dé winkel voor al uw watersport benodigdheden!